Wormex (worm-ex) van Velda Waarschuwing!

Ik heb zeer negatieve ervaringen met het middel worm-ex van Velda. Na een badbehandeling (350 liter) van een uur waren ze allen de volgende dag overleden. De fabrikant neemt geen verantwoording voor het negatieve resultaat maar denkt dat het moet komen door zuurstofgebrek (hoewel daar geen enkele aanwijzingen voor waren zoals happen naar lucht) of doordat ze al te verzwakt waren (alle vissen aten nog gewoon op 1 na).

Ze beantwoorden mails niet meer. Hoewel ze de gebruiksaanwijzing met betrekking tot de dosering voor het middel veranderd hebben (1 zakje op 200 liter ipv 1 op 50 liter) ontkennen ze dat het door de verkeerde dosering kan komen. In eerste instantie geven ze aan dat het middel ook verouderd kan zijn maar als ze op hun verantwoording gewezen worden dat er een datum of houdbaarheidsdatum op het middel zou moeten staan gaan ze ook deze verklaring uit de weg.

Als u dit gebruikt en er gaat iets fout dan kunt u er op rekenen dat de fabrikant zich overal achter zal verschuilen of simpelweg geen respons geeft.

 

Hieronder treft u de email-wisseling aan:

 

Leo Zeelenberg 22 aug

Geachte heer/mevrouw,

Gisteren heb ik mijn Kois een badbehandeling gegeven met Wormex om ze vanmorgen op 1 na allemaal dood aan te treffen in de vijver.

 

Velda Service 24 aug

Geachte heer Zeelenberg,

Na het lezen van uw droevige relaas betreuren we voor u het verlies van uw vissen, maar zou u eens een foto willen maken van de verpakking wormex want normaal gesproken is de sanikoi wormex niet bedoeld voor een badbehandeling.

 

Leo Zeelenberg 24 aug
Prima, dat kan ik vanavond doen. Het staat in de handleiding, 1 sachet op 50 liter voor badbehandeling
(Foto’s van verpakking later vertuurd)

 

Velda Service  25 aug

Geachte heer Zeelenberg,

Bedankt voor de foto's dit verklaart volgens mij al een heleboel, de verpakking welke u heeft is al sinds 2009 niet meer in het assortiment van Velda en heb daardoor een idee dat deze zwaar over tijd is en de badbehandeling welke moest worden gegeven is 1 sacket 200 liter water op en zoals u heeft aangegeven hebt u 50 liter water gebruikt waardoor de kans groot is dat er een overdosering heeft plaats gevonden.

 

Leo Zeelenberg 25 aug

In de gebruiksaanwijzing die er bij staat is de dosering van 1 sachet op 50 liter aangegeven en verder staat er geen datum of houdbaarheidsdatum op.

 

 

Velda Service 28 aug
Geachte heer Zeelenberg
Zou u de gebruiksaanwijzing eens door kunnen sturen, ik kan geen andere versie vinden dan de versie van Velda.
Velda Service

 

28 aug
Gebruiksaanwijzing verstuurd (waarin de verhouding van 1 zakje op 50 liter staat aangegeven)

 

29 aug

Geachte heer Zeelenberg,

 

Bedankt voor de gebruiksaanwijzing, maar we hebben toch een idee dat er een zuurstofgebrek is opgetreden bij de badbehandeling en omdat de vissen hoogstwaarschijnlijk al verzwakt zijn geweest kan dit een combinatie zijn geweest wat ze net niet meer konden hebben en daardoor de volgende morgen helaas niet meer hebben gehaald.

Velda Service

Leo Zeelenberg 30 aug

Geachte heer/mevrouw,

Ik vraag me af hoe u erbij komt het toe te schrijven aan zuurstofgebrek. In een bad van 50 liter moet een koi het een uurtje uit kunnen houden. Bij transport zitten ze vaak in veel minder grote zakken en overleven dat ook. Bovendien als 50 liter te weinig is voor een uur dan moet dat niet in de handleiding staan. En als een middel alleen voor gezonde vissen bedoeld is klopt er ook iets niet. Slechts 1 van de 7 vissen had verminderde eetlust en wat verschijnselen en de rest liet weinig zien behalve wat geklapperd met de kieuwen en zijn vooral preventief behandeld. Ik heb nog een filmpje van de 7e vis die twee dagen later dood ging en daarop is ook geen zuurstof tekort te zien. Zelfs toen ze in het bad zaten was er geen sprake van happen naar lucht en ook bij terugzetten niet. Er leek vooral een beschadiging aan de zwemblaas te zijn en een onvermogen de kieuwen te bewegen.

Ik constateer uit uw reactie dat uw middel inmiddels niet meer voor badbehandelingen gebruikt wordt en dat het blijkbaar daar nooit geschikt voor is geweest. Dat is fout 1. Fout 2 is dat het middel te oud is (ook volgens u) maar dat is ook uw verantwoording want er staat geen datum noch een houdbaarheidsdatums op de verpakking.

Ik vraag u dan ook om een vergoeding voor de vissen. Vis nr 7 heb ik snel na overlijden ingevroren en kan eventueel onderzocht worden dor een onafhankelijk expert.

Met vriendelijke groet,

Leo Zeelenberg

Hierna nog drie keer gevraagd om een reactie en geen reactie onvangen